*Хавдрын төрөл ба эрсдэлт хүчин зүйлс*
1. Элэгний хавдар
* Вирусийн шалтгаантай элэгний архаг үрэвсэл
* Элэгний хатуурал, цирроз
* Удаан хугацаагаар афлатоксинд хордсон (хөгц мөөгөнцрөөр бохирлогдсон газрын самар, улаан буудай, шар буурцаг, будаа гэх мэт)
2. Ходоодны хавдар
* Хелико бактер (H. Pylory)
* Ходоодны архаг шархлаа
* Зохисгүй хооллолт: жимс, ногоо бага хэрэглэх, хооллох дэглэм үл баримтлах, нөөшлөсөн, давсалсан, утсан, шарсан бүтээгдэхүүн
* Хорт зуршил: Тамхи, архи
3. Улаан хоолойн хавдар
* Тамхи татах (янжуур, дүнсэн болон ороомол навчин, зажилдаг тамхи)
* Хүйс: эрэгтэйчүүдэд 3 дахин илүү тохиолдоно
* Зохисгүй хооллолт: жимс, ногоо бага хэрэглэх, хэт халуун хоол, цай
* Архи хэтрүүлэн хэрэглэх
4. Уушигны хавдар
* Тамхи татах (янжуур, дүнсэн болон ороомол навчин, зажилдаг тамхи), дам тамхидалт
* Цацраг туяа
5. Умайн хүзүүний хавдар
* Хүний папиллом вирус
* Бэлгийн замын халдварт өвчин: Хламидийн халдвар, ДОХ,
* Бэлгийн олон хавьтагчтай байх
* Хэт эрт бэлгийн харьцаанд орох
* Жимс, хүнсний ногоо бага хэрэглэх
* Удамшил
6. Хөхний хавдар
* Сарын тэмдэг эрт ирэх, цэвэршилт оройтох
* Нас: дааврын түвшин өөрчлөгдөх (анхны сарын тэмдэг), жирэмслэлтийн тоо, цэвэршилтийн нас
* Өөх тос ихтэй хоол хэрэглэх
* Таргалалт
* Хөдөлгөөний хомсдол
* Зарим судалгаагаар хөхний хавдар үүсэх эрсдэл нь архины хэрэглээтэй холбоотой байгаа нь тогтоогджээ.
* Удамшил
7. Умайн хавдар
* Эстроген даавар орлуулах эмчилгээ
* Сарын тэмдэг эрт ирэх, цэвэршилт хожуу явагдах
* Олон удаа үр хөндүүлэх
8. Бүдүүн гэдэсний хавдар
* Удамшил
* Полип, ур
* Өөх тос ихтэй, эслэг багатай хоол хүнс
* Архаг колит, шархалсан колит
* Таргалалт
* Нас: 50-аас дээш
9. Түрүү булчирхайн хавдар
* Бүх эрчүүд эрсдэлтэй: нас, арьсны өнгө,
* Өөх тос ихтэй хоол хэрэглэх
* Удамшил
* Селен /химийн элемент/-ий дутал
10. Амны хөндийн хавдар
* Тамхи татах (янжуур, дүнсэн болон ороомол навчин, зажилдаг тамхи)
* Архи хэтрүүлэн хэрэглэх
* Амны хөндийн архаг үрэвсэл
* А аминдэмийн дутал
* Шинэ жимс, хүнсний ногоог бага хэрэглэх
11. Төвөнхийн хавдар
* Тамхи татах (янжуур, дүнсэн болон ороомол навчин, зажилдаг тамхи)
* Зохисгүй хооллолт
* Дархлааны тогтолцоо сулрах
* Архи хэтрүүлэн хэрэглэх
* Ажил, мэргэжлийн нөлөө: тоос, будаг, шохой
* Хүйс: эрчүүдэд 4-5 дахин их тохиолдоно.
* Нас: 60-аас дээш
12. Давсагны хавдар
* Тамхи татах (янжуур, дүнсэн болон ороомол навчин, зажилдаг тамхи)
* Ажил, мэргэжил: будаг, уусгагч бодис
* Давсагны архаг үрэвсэл
13. Бөөрний хавдар
* Тамхи татах (янжуур, дүнсэн болон ороомол навчин, зажилдаг тамхи) эрсдлийг 40% нэмэгдүүлдэг.
* Таргалалт
* Хоол: Ялз болгосон мах
* Ажил, мэргэжил: азбест, органик уусгагчидтай ажиллах
* Нас: 50-70 нас
14. Арьсны хавдар
* Наранд хамгаалалтгүй удаан шарах
* Арьсны өнгө зүс
* Ажил, мэргэжлийн онцлог
--------------------------
Солонгосын Эмчилгээ Зуучлалын Төв
*Yahoo Messenger: krmedical911
*Skype: krmedical911
*e-mail: mongol@sj-u.co.kr
*phone: 82-70-8887-4800, 976-7677-0533
No comments:
Post a Comment